Utredning om brand och elavbrott nära Östhammar

I onsdags vid 11-tiden inträffade ett strömavbrott på en 70 kV regionnätsledning i Östhammars kommun. Efter felsökning i närliggande nätstationer, där tekniker upptäckte ett fel i en närliggande station och tolkade som felorsak, strömsattes 70 kV-ledningen stegvis strax efter klockan 13, utan vetskap om att denna ledning hade rivits ner av en skogsmaskin och låg på marken.

I samband med strömavbrottet och den nerrivna kraftledningen uppstod en mindre brand som släcktes av skogsmaskinföraren. Dessvärre uppstod en andra större brand då strömmen slogs på medan elledningen låg på marken. Strömmen bröts automatiskt efter några tiondels sekunder, men strömsättningen ledde ändå till ett allvarligt tillbud.

Denna allvarliga olyckshändelse har rapporterats av TV4 Nyheterna och TT, där TV4 hävdar att Vattenfall avsiktligt gått ut med felaktig information om händelsen. Så är givetvis inte fallet, men vi beklagar samtidigt att den information vi hade om händelsen vid en första förfrågan på onsdagen inte var fullständig och korrekt.

Vattenfall har startat en intern utredning och även anmält händelsen till Elsäkerhetsverket för granskning av eventuella brister i våra rutiner.

Skogsavverkning i anslutning till ledningsgator ska anmälas i förväg till Vattenfall, vilket inte hade skett i detta fall. Om man ser elledningar som ligger på marken eller träd som fallit över ledningar ska man inte gå nära utan dessa utan omedelbart meddela Vattenfall på 020-82 58 58.

Se även

Ingela Hålling

Vattenfall tar över ansvaret för Husqvarna Sveriges högspänningsanläggningar

Vattenfall och Husqvarna Group har ingått ett långsiktigt samarbetsavtal om att Vattenfall med sin Power-as-a-Service lösning ska äga, driva och förvalta Husqvarnas befintliga infrastruktur ...

Läs hela artikeln
Vattenfall Logo

Kommentar: Svenska Kraftnät har beslutat om sanktionsavgift mot Vattenfall Vattenkraft 

Svenska Kraftnät, SvK, har beslutat att Vattenfall Vattenkraft AB ska betala en sanktionsavgift på 33 MSEK för administrativa brister i efterlevnaden av säkerhetsskyddsl...

Läs hela artikeln
Vattenfall Logo

Vattenfall får ingen påföljd av Energimyndigheten i Finland

Energimyndigheten i Finland, den finska tillsynsmyndigheten för energimarknadsfrågor, (Energiavirasto), har undersökt tre budincidenter på den finska elmarknaden 2022 som Vattenfall i linje ...

Läs hela artikeln