Vattenfalls hittills största solkraftpark vid Eemshaven i norra Nederländerna

Vattenfalls hittills största solkraftpark öppnad i Nederländerna

Smart användning av investeringar och mark: crowdfunding-finansierad solkraftpark på 5,7 MW invigd vid Magnum-kraftverket.

Vattenfall har tagit sin hittills största solkraftpark i drift vid Eemshaven i norra Nederländerna. Den har en total effekt på 5,7 MW. Parken har kunnat byggas tack vare kunder, lokalbor och andra intresserade parter genom crowdfunding-projektet ”Samen in Zon”.

Detta är den andra solkraftparken i Nederländerna som har finansierats genom crowdfunding, och längre fram i år är det tänkt att ytterligare två ska byggas i Coevorden och Gasselternijveen. Dessa kommer tillsammans att producera 9,2 MW förnybar energi.

Fem fotbollsplaner

Solkraftparken Eemshaven består av 18 000 solpaneler som täcker en yta lika stor som fem fotbollsplaner. Precis som Vattenfalls alla andra solkraftparker har den uppförts i anslutning till andra kraftverk, i detta fall det gaseldade Magnum-kraftverket.

Margit Deimel, chef för Large-scale Solar and Batteries vid Vattenfall, förklarar fördelarna:

 – Genom att bygga in en solkraftspark i en befintlig infrastruktur kan vi använda våra resurser ännu mer effektivt. Vi kan utnyttja installationer för Magnum-kraftverket utan att äventyra leveranssäkerheten under installationen. Genom att använda den befintliga utrustningen skapar vi synergiska effekter som är bra för lönsamheten, och dessutom utnyttjar vi marken runt kraftverket på ett bra sätt.

Stora investeringar i solkraft

Vattenfall invigde sin första storskaliga solkraftspark 2016 i Parc Cynog i Wales. Solkraftparken på 5 MW är byggd intill en vindkraftpark, och har hittills varit Vattenfalls största solkraftpark.

Solkraftproduktion är ett växande segment inom Vattenfall. Under 2019 och 2020 kommer Vattenfall att investera ungefär 100 miljoner euro i storskalig solkraftsproduktion och batterier. Många av projekten finns i Nederländerna. Även i Tyskland pågår ett antal samlokaliserade solkraftsprojekt, till exempel i anslutning till Vattenfalls pumpkraftverk i landet.

Se även

Vattenfallmedarbetare som står framför solpaneler

Vattenfalls års- och hållbarhetsredovisning 2023: Fortsatt arbete för fossilfrihet

Vattenfalls års- och hållbarhetsredovisning för 2023 har ett särskilt fokus på havsbaserad vindkraft och ny kärnkraft – nödvändiga faktorer för energiomställningen och Vattenfalls fortsatta ...

Läs hela artikeln
Arbete med rivningsrobot. Foto: Nicklas Tjernlund
Foto: Nicklas Tjernlund

Nedmontering av de sista större delarna i Ågestaverket

Vattenfall inledde demonteringen av Ågestaverket sommaren 2020, och under det här året rivs de tre sista större delarna: den biologiska skärmen, bränsleförvaringen och ånggeneratorerna.

Läs hela artikeln

Vattenfall får internationell hållbarhetsutmärkelse – igen

Vattenfall har återigen mottagit utmärkelsen Supplier Engagement Leader från den globala organisationen CDP för sitt arbete att minska klimatutsläppen i leverantörsledet.

Läs hela artikeln