Første halvår 2021: Et stærkt resultat og en udvikling, der fremmer omlægningen for både Vattenfall og vores kunder

Vattenfall rapporterer et stærkt resultat for første halvår.

anna-borg-q2.jpg

Vattenfalls administrerende direktør og CEO Anna Borg har disse kommentarer til regnskabet for halvåret januar-juni 2021

"Vattenfall rapporterer et stærkt resultat for første halvår, med højere bidrag fra både produktion og salg af el og varme. Der er indgået strategiske aftaler, hvor vi samarbejder med partnere om at fremme energiomlægningen. Vi kan også langt om længe lægge en række prioriterede juridiske sager bag os og i stedet se fremad med fokus på vores kerneforretninger og vores kunder.

Sammenligning påvirket af store engangsposteringer

Resultatet for perioden blev på i alt 23,6 mia. svenske kroner for halvåret og 13,2 mia. svenske kroner for andet kvartal. I Tyskland har vi i et stykke tid været berettiget til kompensation for landets udfasning af kernekraft. Det er nu blevet godkendt af det tyske parlament, hvilket har udløst en indtjeningsmæssig effekt på 11,1 mia. svenske kroner i andet kvartal. Betalingen vil blive gennemført i fjerde kvartal.

Stærke resultater for driftsaktiviteter i et marked med højere elpriser

Der er store udsving på markedet, og elpriserne i de nordiske lande er kommet stærkt tilbage sammenlignet med sidste års historisk lave niveauer. Usædvanligt koldt vejr i årets første kvartal blev fulgt af lave nedbørsmængder i andet kvartal. På kontinentet kan vi se effekten af højere priser på brændsel og CO2 -kvoter. Alt i alt var effekten af de højere elpriser positiv for Vattenfall i første halvår. Men store forskelle mellem prisområderne og systemprisen i de nordiske lande pressede den pris, der blev opnået efter hedging, ned, hvilket var specielt tydeligt i løbet af andet kvartal.

Resultaterne fra driftsaktiviteterne var gode. Det underliggende driftsresultat steg med 4,3 mia. svenske kroner til 17,3 mia. svenske kroner for første halvår og med 2,5 mia. svenske kroner til 5,3 mia. svenske kroner for andet kvartal. Understøttet af høj rådighed i kernekraften og gunstige reservoirniveauer øgede vi elproduktionen på trods af lukningen af Ringhals 1 ved udgangen af 2020. Vi oplever også en positiv udvikling med hensyn til både salgs- og varmeaktiviteterne. Og vi rapporterede en højere realiseret indtjening fra trading.

Tydelig vej fremad for aktiviteterne i Berlin

Efter afslutningen af andet kvartal gennemførte vi transaktionen for salget af distributionsforretningen i Berlin (Stromnetz Berlin). Vi modtog også den positive og endelige afgørelse fra appeldomstolen for forvaltningsretlige sager i Berlin om, at fjernvarmenettet tilhører Vattenfall, efter byen havde gjort krav på at overtage nettet. Vi ser nu frem til et fortsat godt samarbejde med byen Berlin om at opnå vores fælles klimamål.

Partnerskaber understøtter energiomlægningen hos vores kunder

For at vi kan opnå vores mål om at gøre det muligt at leve fossilfrit inden for én generation, kræver det, at vi samarbejder med kunderne og andre partnere – også uden for energisektoren. Partnerskaber har derfor en central rolle i Vattenfalls strategi. Derfor sælger vi nu 49,5 % af havmølleparken Hollandse Kust Zuid til BASF. Det er første gang, en stor industrivirksomhed køber en betydelig andel af en af vores store vindmølleparker.

Sammen vil vi både kunne reducere udledningerne fra den kemiske industri og levere fossilfri el til vores kunder med et projekt, der bidrager til energiomlægningen. Jeg glæder mig virkelig til dette samarbejde, som er helt enestående."

Læs mere om resultatet for første halvdel af 2021 her

Forretningsmæssige højdepunkter, april-juni 2021

  • Aftale om at sælge 49,5 % af havmølleparken Hollandse Kust Zuid
  • Det tyske parlament godkender kompensation for lukningen af kernekraftværker, hvilket påvirkede resultatet for andet kvartal med 11,1 mia. svenske kroner
  • Den svenske rigsdag traf beslutning om et særligt spillerum, når det gælder investeringer i elnettet

Vigtige begivenheder efter balancedatoen

  • Salg af eldistributionsforretningen Stromnetz Berlin blev afsluttet den 1. juli. Købsprisen lød på 2,1 mia. euro, og transaktionen kommer til at påvirke resultaterne i tredje kvartal.

Økonomiske højdepunkter, januar-juni 2021

  • Nettoomsætningen steg med 1 % (5 % eksklusive valutamæssige påvirkninger) til 80.465 mio. svenske kroner (79.440)
  • Underliggende driftsresultat på 17.308 mio. svenske kroner (12.982)
  • Driftsresultat på 29.595 mio. svenske kroner (5.287).
  • Resultat for perioden på 23.635 mio. svenske kroner (-1.594)

Økonomiske højdepunkter, april-juni 2021

  • Nettoomsætningen steg med 10 % (14 % eksklusive valutamæssige påvirkninger) til 34.554 mio. svenske kroner (31.280)
  • Underliggende driftsresultat på 5.256 mio. svenske kroner (2.792)
  • Driftsresultat på 16.210 mio. svenske kroner (-7.027)
  • Resultat for perioden på 13.212 mio. svenske kroner (-8.495)

Se også

Havvindmøller får genbrugelige dæksler

Før man begynder at installere vindmøller til havs, skal fundamenterne rammes ned. På toppen af hvert fundament er der et dæksel over monopælen, der midlertid...

Læs hele artiklen

Rasmus Helveg Petersen til Vattenfall

Tidligere klimaminister Rasmus Helveg Petersen ny kommunikationschef i Vattenfall Danmark.

Læs hele artiklen
Vesterhav Syd havvindmøllepark

Vesterhav Nord i drift: Så har Danmark fået endnu et fossiltfrit kraftværk på elnettet

Møllerne i Danmarks nyeste havvindpark Vesterhav Nord er nu forbundet til elnettet. Vesterhav Nord kan levere fossilfri energi svarende til forbruget hos 180.000 danske husstande

Læs hele artiklen