Fundamenter til Kriegers Flak. Foto: Jan de Nul Group

Fundamenterne til transformerne på plads efter en uge med godt vejr

Energinet.dk’s underleverandør Jan de Nul har med succes placeret de to fundamenter til transformerstationerne på Kriegers Flak.

Et 10.000 ton fundament i beton, med et overgangsstykke i stål, blev torsdag den 22. februar placeret på havbunden på Kriegers Flak omkring otte kilometer fra det første fundament, der er på 8.000 ton. Placeringen af de to fundamenter skete med kun tre dages interval, fordi vejret på Østersøen har været godt den seneste uge. Fundamenterne havde da ligget i havn i Køge siden januar.

Kranskibet ”Rambiz" og fundamenter til Kriegers Flak. Foto: Jan de Nul Group

Den belgiske leverandør Jan de Nul i Ostende byggede fundamenterne på en speciel pram, som kunne sænke sig under vand, når fundamenterne skulle løftes fri og placeres på havbunden ved hjælp af kranskibet ”Rambiz”. Foto: Jan de Nul Group.

Kriegers Flak delt i to

De to transformerstationer skal stå otte kilometer fra hinanden, fordi havmølleparken er delt op i to områder med en korridor imellem til råstofudvinding fra havbunden. Det største fundament skal bære transformerstationen på 400 MW, der kommer til at fungere som en kobling mellem Kriegers Flak og den tyske havmøllepark Baltic 1. Energinet.dk og energiselskabets tyske kollega Hertz 50 bliver de første i verden til at anvende havmølleparker til at koble to landes elforsyninger sammen.

De to transformerstationer med kapacitet på hhv. 200 MW og 400 MW bliver installeret på fundamenterne inden sommer.

Se også

Vesterhav Syd havvindmøllepark

Vesterhav Nord i drift: Så har Danmark fået endnu et fossiltfrit kraftværk på elnettet

Møllerne i Danmarks nyeste havvindpark Vesterhav Nord er nu forbundet til elnettet. Vesterhav Nord kan levere fossilfri energi svarende til forbruget hos 180.000 danske husstande

Læs hele artiklen
Vesterhav Syd havvindmøllepark

Vattenfall leverer nu første strøm fra Vesterhav Nord havvindmøllepark

Danmarks nyeste havvindmøllepark Vesterhav Nord har sendt den første fossilfrie strøm i land.

Læs hele artiklen
Kommende parkeringshus i Lund. Illustration: Lloyds Arkitektkontor
Illustration: Lloyds Arkitektkontor

Vindmøllevinger fra Nordjylland får nyt liv i topmoderne svensk parkeringshus

19 gamle vindmøller fra Vattenfalls vindmøllepark Nørre Økse Sø skulle ikke ende på lossepladsen. Nu indgår dele af vingerne i stedet i et kommende parkeringshus i Lund. Nedtagning af vindmø...

Læs hele artiklen