Vindmøller og fartøj i havmølleparken Aberdeen Bay

Vattenfall indvier banebrydende skotsk havmøllepark

European Offshore Wind Deployment Centre i Aberdeen-bugten er nu officielt indviet i overværelse af Vattenfalls CEO, Magnus Hall, og Nicola Sturgeon, Skotlands førsteminister.

Den innovative vindmøllepark European Offshore Wind Deployment Centre (EOWDC) er helt central i Vattenfalls bestræbelser for at reducere omkostningerne ved havbaseret vindenergi. EOWDC er placeret i det nordøstlige Skotland og kommer til at producere nok el (312 GWh) til at dække forbruget i omkring 80.000 britiske husstande hvert år.

Magnus Hall, Vattenfalls CEO, udtalte: "Vattenfall er i Storbritannien for at vokse. Den succes, vi har opnået med vores vindenergiinvesteringer i løbet af de seneste ti år, samt både den skotske og den britiske regerings ambition om at omlægge energi- og transportsektorerne, betyder, at vi er sikre på, at vi har en god fremtid i Storbritannien. Over de næste 10 år vil vi ved at skabe nye partnerskaber inden for varme, e-mobilitet, detailhandel, eldistribution og vind være blandt de virksomheder i Storbritannien, der går i spidsen for dekarbonisering af energi."

Gunnar Groebler, Vattenfalls Senior Vice President og Head of Business Area Wind, havde denne kommentar: "Vi har bygget dette banebrydende projekt som en del af et partnerskab, og vi vil specielt gerne takke Aberdeen Renewable Energy Group (AREG), den skotske regering og Crown Estate Scotland for deres stærke engagement i opførelsen af det, der formentlig er verdens mest innovative vindmøllepark. Den imponerende kraft og det majestætiske syn, vi nu oplever med EOWDC, er blevet til virkelighed takket være den kompetence, ekspertise, erfaring og det fokus på sikkerheden, som Vattenfalls teknikere, specialister og leverandører har udvist”. 

Fremtidens vindenergiteknologi vil blive afprøvet i Aberdeen Bay, på EOWDC, som er et af de første testanlæg af denne type. Formålet er at sætte fart på vindenergisektorens bestræbelser på at opnå en konkurrencedygtig vedvarende elproduktion. De 11 vindmøller – to 8,8 MW og ni 8,4 MW – har verdens største vindmøllekapacitet i kommerciel drift. En enkelt rotoromgang på de rekordstore vindmøller på 8,8 MW leverer et helt døgns strøm til en britisk husstand.

På EOWDC undersøges grundlæggende to områder:

  • Ny vindenergiteknologi
    Den teknologi, der er blevet brugt til at bygge fundamenterne til vindmølletårnene, er helt ny. I stedet for at bruge   traditionelle monopæle (hule stålrør) har man brugt en ny teknik på Aberdeen Bay-vindmølleparken; såkaldte sugebøtter. Metoden er beregnet til havbund med et relativt tyndt klippelag, og den er så godt som støjfri, så dyrelivet i havet forstyrres mindst muligt.
  • Sådan påvirkes livet i havet af vindmølleparker
    For at studere dyrelivet i havet omkring vindmølleparker har Vattenfall og EU investeret 3 millioner euro i en undersøgelse af havmølleparkers indvirkning på delfiner, laks, havørreder og havfugle.


Fakta om EOWDC:

  • Installeret effekt: 93,2 MW
  • Årlig produktion: 312 GWh
  • Antal vindmøller: 11
  • Vindmøllekapacitet: 8,8 MW (2), 8,4 MW (9)
  • Investeringsomkostning: 350 millioner euro

Se også

Vesterhav Syd havvindmøllepark

Vesterhav Nord i drift: Så har Danmark fået endnu et fossiltfrit kraftværk på elnettet

Møllerne i Danmarks nyeste havvindpark Vesterhav Nord er nu forbundet til elnettet. Vesterhav Nord kan levere fossilfri energi svarende til forbruget hos 180.000 danske husstande

Læs hele artiklen
Vesterhav Syd havvindmøllepark

Vattenfall leverer nu første strøm fra Vesterhav Nord havvindmøllepark

Danmarks nyeste havvindmøllepark Vesterhav Nord har sendt den første fossilfrie strøm i land.

Læs hele artiklen
Kommende parkeringshus i Lund. Illustration: Lloyds Arkitektkontor
Illustration: Lloyds Arkitektkontor

Vindmøllevinger fra Nordjylland får nyt liv i topmoderne svensk parkeringshus

19 gamle vindmøller fra Vattenfalls vindmøllepark Nørre Økse Sø skulle ikke ende på lossepladsen. Nu indgår dele af vingerne i stedet i et kommende parkeringshus i Lund. Nedtagning af vindmø...

Læs hele artiklen