Slufterdam vindmøllepark i Holland

Moderne vindmøller fordobler elproduktionen på opdateret hollandsk vindmøllepark

Teknologi udvikler sig med vindens hast. På vindmølleparken Slufterdam har Vattenfall fordoblet elproduktionen, samtidig med at antallet af vindmøller er reduceret.

Den hollandske vindmøllepark Slufterdam blev idriftsat i 2002. I dag er de oprindelige 17 vindmøller udskiftet med 14 nye, der er mere effektive. Det betyder, at elproduktionen er blevet fordoblet fra 25 MW til 50 MW.

Den oprindelige vindmøllepark har produceret vedvarende energi siden 2002. Midt i 2017 gik den hollandske forsyningsvirksomhed Eneco og Vattenfall i gang med forberedelserne til udskiftning af vindmøllerne. Over en periode på omkring 18 måneder blev de gamle vindmøller nedtaget, der blev bygget ny infrastruktur, og de nye vindmøller blev installeret.

Mange parter involveret

Konstruktivt samarbejde mellem de forskellige parter i regionen var en vigtig faktor i at sikre, at projektet blev gennemført med succes. På grund af vindmølleparkens unikke placering var der mange forskellige samfundsmæssige og økonomiske interesser på spil, der involverede naturbevarelsesorganisationerne South-Holland Landscape Foundation og Nature Reserves Holland Landscape, Rotterdams havnemyndighed, kommunerne Westvoorne og Rotterdam samt to konkurrerende energiselskaber: Eneco og Vattenfall. Alle parterne samarbejdede om at opnå det endelige mål: At producere mere vedvarende energi, der også bidrager til genoprettelsen af det naturlige miljø.

Peter Smink, CEO for Vattenfall Netherlands, udtaler: "For Vattenfall er hvert eneste skridt, vi tager inden for vindkraft og andre vedvarende energiformer, en vigtig milepæl, fordi det er i fuldstændig overensstemmelse med vores ambition om at muliggøre en fossilfri levevis inden for én generation. Denne vindmøllepark er placeret et helt unikt sted med masser af vind. Med de nye og større vindmøller kan vi udnytte ressourcerne optimalt."

Fakta og tal om vindmølleparken Slufterdam

  • 14 VII2-vindmøller fra Vestas: 8 tilhører Vattenfall, 6 tilhører Eneco.
  • 3,6 MW pr. vindmølle, der i alt giver 50,4 MW installeret effekt.
  • Transportvirksomheden GVB fra Amsterdam vil købe el fra Vattenfalls vindmøller.
  • Royal Schiphol Group N.V. (Amsterdams lufthavn) vil købe el fra en del af Eneco-vindmøllerne. Eneco er i dialog med lokale samarbejdspartnere om el fra resten af deres vindmøller.

Se også

Vesterhav Syd havvindmøllepark

Vesterhav Nord i drift: Så har Danmark fået endnu et fossiltfrit kraftværk på elnettet

Møllerne i Danmarks nyeste havvindpark Vesterhav Nord er nu forbundet til elnettet. Vesterhav Nord kan levere fossilfri energi svarende til forbruget hos 180.000 danske husstande

Læs hele artiklen
Vesterhav Syd havvindmøllepark

Vattenfall leverer nu første strøm fra Vesterhav Nord havvindmøllepark

Danmarks nyeste havvindmøllepark Vesterhav Nord har sendt den første fossilfrie strøm i land.

Læs hele artiklen
Kommende parkeringshus i Lund. Illustration: Lloyds Arkitektkontor
Illustration: Lloyds Arkitektkontor

Vindmøllevinger fra Nordjylland får nyt liv i topmoderne svensk parkeringshus

19 gamle vindmøller fra Vattenfalls vindmøllepark Nørre Økse Sø skulle ikke ende på lossepladsen. Nu indgår dele af vingerne i stedet i et kommende parkeringshus i Lund. Nedtagning af vindmø...

Læs hele artiklen