Børn på en bakke

Vattenfalls års- og bæredygtighedsrapport for 2018 nu offentliggjort

Læs alt om Vattenfalls fortsatte investeringer i bæredygtige energiløsninger og vækst inden for vedvarende produktion.

"Vattenfall er dybt engageret i at gøre det muligt at leve fossilfrit inden for én generation. I 2018 fulgte vi vores plan med fortsat vækst inden for fossilfrie energikilder, fortsat samarbejde for at tackle klimaforandringer og investeringer på områder, hvor elektrificering erstatter fossile brændsler", siger Vattenfalls CEO og administrerende direktør, Magnus Hall, i sin erklæring.

Virksomhedens omsætning for hele 2018 steg med 16 procent til 156,8 mia. svenske kroner (135,1) med en nettofortjeneste på 12,0 mia. svenske kroner, en stigning på 2,5 mia. svenske kroner. Lavere selskabsskat havde en positiv effekt. Bestyrelsen foreslår et udbytte på 2 mia. svenske kroner. Overordnet set faldt det underliggende driftsresultat med 3,3 mia. svenske kroner til 19,9 mia. svenske kroner. Prissikringer, som Vattenfall foretager med henblik på at sikre prisstabilitet over tid, betød, at den stigende elpris ikke blev afspejlet fuldt ud i resultatet.

Store investeringer

Vattenfall har vedtaget en investeringsplan for 2019-2020 på 56 mia. svenske kroner. Hovedparten af vækstinvesteringerne bliver inden for vindenergi. Vattenfall vil også investere i solenergi og nye forretningsområder såsom decentraliserede energiløsninger, energilagring og e-mobilitet.

Vattenfall foretog rekordstore investeringer i det svenske elnet i 2018, men ny lovgivning påvirker fremtidige investeringer. Vattenfalls kernekraftaktiviteter slog ny produktionsrekord, og der blev gjort store fremskridt inden for vedvarende energi i form af idriftsættelse af ny kapacitet og investeringsprojekter. Et eksempel er havmølleparken Aberdeen Bay (97 MW) i Skotland, som har verdens største vindmøllekapacitet i kommerciel drift (8,8 MW). Derudover vandt Vattenfall udbuddet for Hollandse Kust Zuid 1 & 2 (ca. 700 MW) i Holland, som bliver den første havmøllepark uden statsstøtte.

Samtidigt fortsætter Vattenfall sit arbejde med at nedbringe CO2-udledningerne. I Berlin blev målet om at halvere CO2-udledningerne frem til 2020 f.eks. nået tre år tidligere. Vattenfall har også besluttet at investere i et nyt varmeanlæg i Uppsala, og sammenlagt skal der investeres 3,5 mia. svenske kroner i produktionsfaciliteter og netinfrastruktur i Uppsala. Sammen med byen har Vattenfall sat sig som mål at halvere CO2-udledningerne frem til 2020 og være fuldstændig CO2-neutrale inden 2030.

Læs mere om Vattenfalls aktiviteter i løbet af 2018, og hvordan virksomhedens strategi kan bidrage til FN's globale mål for bæredygtig udvikling:

Vattenfalls års- og bæredygtighedsrapport (PDF, på engelsk)

Se også

Flagermus

Er flagermus og vindmøller en mulig cocktail på havet?

At forstå det store billede i flagermusenes færd over havet er vigtig baggrundsviden for at kunne afbøde risikoen for kollisioner mellem vindmøllevinger og flagermus, mens man samtidig sikre...

Læs hele artiklen

Landbrug i vindmølleparken: Kriegers Flak producerer tang til fødevarer

Med den stigende konkurrence om pladsen til søs vil tang- og muslingeopdræt i havet mellem de kæmpemæssige havbaserede vindmøller sandsynligvis blive en realitet i fremtiden. En ny undersøge...

Læs hele artiklen
Fundament til havvindmølle

Havvindmøller får genbrugelige dæksler

Før man begynder at installere vindmøller til havs, skal fundamenterne rammes ned. På toppen af hvert fundament er der et dæksel over monopælen, der midlertidigt dækker det enorme rør.

Læs hele artiklen