Miljøstyrelsen igangsætter sidste offentlighedsfase for Vesterhav Syd

Den 12. december indleder Miljøstyrelsen den sidste offentlighedsfase omkring landanlæg for Vesterhav Syd havmøllepark. Vattenfall ser frem til at inddrage offentligheden og afrunde miljøvurderingsprocessen, så Vesterhav-parkerne kan sættes i drift som planlagt i 2023.

I februar måned igangsatte Miljøstyrelsen en ny miljøvurderingsproces for Vesterhav Nord og Syd-parkernes landanlæg. Den proces er nu nået så langt, at den sidste offentlighedsfase for Vesterhav Syd-parkens landanlæg bliver indledt.

Landanlæggene muliggør, at den fossilfrie strøm fra havmøllerne kan sendes ud til forbrugerne via elnettet, når parken åbner i 2023 og er placeret i Ringkøbing-Skjern Kommune. Miljøvurderingen omhandler alle anlæg på land, herunder også et radaranlæg, som skal sikre, at flyafværgelysene på vindmøllerne kun lyser, når der er fly i nærheden.

"Hensyn til natur og mennesker er ekstremt vigtigt for Vattenfall, og vi har haft en god dialog med Miljøstyrelsen. Nu ser vi frem til at høre offentlighedens perspektiver på Vesterhav Syds landanlæg,” siger Mathilde Lindhardt Damsgaard, projektdirektør i Vattenfall for Vesterhav Syd og Nord.

Offentligheden kan afgive høringssvar til Miljøstyrelsen om Miljøkonsekvensrapporten og tilladelsen for Landanlæg for Vesterhav Syd Havmøllepark  fra den 12. december 2022 til 6. februar 2023.

Landanlæg for Vesterhav Syd Havmøllepark – Fornyet behandling (mst.dk)

For Vesterhav Nords landanlæg forventer Miljøstyrelsen at igangsætte den sidste offentlighedsfase i januar 2023 og otte uger frem. Vattenfall forventer, at miljøvurderingsprocessen for begge parker bliver afsluttet til foråret.

”Vi begynder installationen af møllefundamenterne i februar næste år, og vi forventer, at de første møller kan blive tilkoblet landanlæggene og dermed hele elnettet fra sensommeren. Senest 31. december 2023 er vi klar til at levere fossilfri strøm fra alle møller i begge parker”, siger Mathilde Lindhardt Damsgaard.

Havvindparkerne Vesterhav Syd og Nord skal senest være fuldt tilsluttet ved udgangen af 2023 og får en samlet kapacitet på 344 MW, hvilket svarer til flere end 350.000 danske husstandes årlige elforbrug.

På kortene nedenfor er placeringen af kablerne vist. Bemærk, at kablerne er nedgravede.

vesterhav-kort-landanlaeg.jpg

Se større billede (PDF 385 kB)

Se også

Vesterhav Syd havvindmøllepark

Vesterhav Nord i drift: Så har Danmark fået endnu et fossiltfrit kraftværk på elnettet

Møllerne i Danmarks nyeste havvindpark Vesterhav Nord er nu forbundet til elnettet. Vesterhav Nord kan levere fossilfri energi svarende til forbruget hos 180.000 danske husstande

Læs hele artiklen
Vesterhav Syd havvindmøllepark

Vattenfall leverer nu første strøm fra Vesterhav Nord havvindmøllepark

Danmarks nyeste havvindmøllepark Vesterhav Nord har sendt den første fossilfrie strøm i land.

Læs hele artiklen
Kommende parkeringshus i Lund. Illustration: Lloyds Arkitektkontor
Illustration: Lloyds Arkitektkontor

Vindmøllevinger fra Nordjylland får nyt liv i topmoderne svensk parkeringshus

19 gamle vindmøller fra Vattenfalls vindmøllepark Nørre Økse Sø skulle ikke ende på lossepladsen. Nu indgår dele af vingerne i stedet i et kommende parkeringshus i Lund. Nedtagning af vindmø...

Læs hele artiklen