Vindmølle ved Kriegers Flak vindmøllepark

Vattenfall overtager to kystnære Åben Dør-havvindprojekter

På trods af betydelig usikkerhed om Åben Dør-ordningens fremtid overtager Vattenfall nu to kystnære Åben Dør-havvindprojekter, som Green Nest Partner og PEAK Wind ansøgte om sidste år. Med overtagelsen bekræfter Vattenfall sit stærke engagement i den danske udbygning af havvind. De to projekter forventes at have en samlet kapacitet på 765 MW fossilfri elektricitet.

Vattenfall er i færd med at opføre Danmarks to næste havmølleparker, Vesterhav Syd og Nord. De bliver tilsluttet elnettet senest ved årets udgang og får en samlet kapacitet på 344 MW. Med de to nye Åben Dør-projekter udvider Vattenfall sin havvindportefølje langs den jyske kyst. Det største af de to nye projekter ligger cirka fem kilometer fra Hanstholm og har en forventet kapacitet på 450 MW. Det andet projekt ligger cirka 8 kilometer fra kysten ved Djursland og har en forventet kapacitet på 315 MW.

”Vattenfall har opført og drevet havvindmølleparker i Danmark i snart to årtier, og vi er i dag den største operatør af havvind i landet. Green Nest Partner and PEAK Wind har gjort et rigtig godt stykke arbejde med at modne de to kystnære projekter i tæt dialog med lokale interessenter. Vi håber, at projekterne snart kan genoptages, og ser frem til at forsætte rejsen med vores nye partnere”, siger Ane Mette Lysbech-Kleis, chef for udvikling af havvind hos Vattenfall.

Green Nest Partner ApS og PEAK Wind ApS har udviklet de to projekter i et joint venture ved navn ”Anker Development”. Aftalen, der overdrager ejerskabet over begge projekter 100 procent til Vattenfall, blev indgået den 31. marts. Green Nest Partner og PEAK Wind fortsætter dog med at udvikle projekterne, men nu i samarbejde med Vattenfall.

“Vi er glade for at indgå i et partnerskab med en så erfaren spiller som Vattenfall. Vattenfall kommer med alle de kompetencer og erfaringer, der skal til for at virkeliggøre de to projekter. Det er der især brug for i byggefasen, men også i forhold til at håndtere de aktuelle usikkerheder angående Åben Dør-ordningens fremtid,” siger Marie Bugge Severinsen, Administrerende Direktør i Green Nest Partner.

Anker Development har søgt om de to projekter under Åben Dør-ordningen. Havvindprojekterne kan være opført i god tid før 2030, men det kræver, at sagsbehandlingen genoptages af de danske myndigheder, og at de nødvendige tilladelser modtages. Åben Dør-ordningen er pt. sat på pause på grund af tvivl om mulige problemer med EU statsstøttereglerne.

”Vi tror på, at kystnæreprojekter som disse spiller en afgørende rolle for Danmarks fremtid, lige fra energisikkerhed og grøn omstilling til økonomisk udvikling lokalt. Vi håber meget på, at kystnære projekter som disse har en fremtid i Danmark”, siger Ane Mette Lysbech-Kleis.

Yderligere information:

Se også

Vattenfall udvider den havbaserede vedligeholdelseskapacitet med en kontrakt med Van Oord om servicering af vindmøller

Vattenfall er klar til at øge sin havbaserede kapacitet til servicering af vindmøller ved at underskrive en flerårig rammekontrakt med Van Oord om charter af jack-up-fart...

Læs hele artiklen
Vesterhav Syd. Foto: Mads Krabbe

Havvindmølleparkerne Vesterhav Nord og Vesterhav Syd indviet

I dag har den danske miljøminister, Magnus Heunicke, sammen med Vattenfalls Head of BA Wind, Helene Biström, og Country Manager for Vattenfall Danmark, Anne Mette Traberg, officielt indviet ...

Læs hele artiklen
Flagermus

Er flagermus og vindmøller en mulig cocktail på havet?

At forstå det store billede i flagermusenes færd over havet er vigtig baggrundsviden for at kunne afbøde risikoen for kollisioner mellem vindmøllevinger og flagermus, mens man samtidig sikre...

Læs hele artiklen